Αρωματικές ελληνικές ποικιλίες κρασιού.

Άρωμα που Άφησε η Ελλάδα. 4 Αρωματικές Ελληνικές Ποικιλίες Κρασιού

16 Μαρτίου, 2021 Ποικιλίες Οίνων

Πολλοί ξέρουμε την αίσθηση που αφήνει το κρασί στον ουρανίσκο, την επίγευση ενός οίνου και φυσικά το αποτέλεσμα ευφορίας που μπορεί να φέρει. Εκεί που η γεύση μιας αγαπημένης ποικιλίας μάς είναι γνωστή, η ετικέτα στη φιάλη μοιάζει να θέλει δεύτερη ανάγνωση.

Οι περιγραφές των αρωμάτων ενός οίνου είναι συχνά αντικείμενο κριτικής και λόγω αυθόρμητων μορφασμών από τον μέσο πότη. Στ’ αλήθεια μυρίζει καφέ, γκρέηπφρουτ, καπνό, άνθη πορτοκαλιάς αυτή η ποικιλία; Και όμως, τα εδάφη και ο αέρας των περιοχών στα οποία μεγαλώνουν τα αμπέλια θα προσδώσουν στο σταφύλι – και μετά στο κρασί – στοιχεία που θα αποκαλυφθούν ή θα γίνουν εντονότερα μέσα από τη ζύμωση. Η Ελλάδα, ατελείωτη παλέτα χωμάτων και εναλλαγών μορφολογίας, δίνει αρωματικές ποικιλίες οίνου που αξίζει να μελετήσουμε.

 

Αρώματα και χρώματα

Αρωματικές είναι εκείνες οι ποικιλίες που τα αρώματά τους ξεγλιστρούν από το ποτήρι και εντυπωσιάζουν πρώτα τη μύτη, πριν το κρασί καταλήξει στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.

Οι αρωματικές είναι κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, λευκές ποικιλίες. Στα κρασιά που προέρχονται από αυτές κυριαρχούν νότες από λευκά λουλούδια, τριαντάφυλλα, βότανα, τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή. Ποικίλουν όσον αφορά τη γεύση, την ένταση και τη γλυκύτητα. Τα διαφορετικά αρώματα προκύπτουν από την ιδιαίτερη αρωματική σύνθεση που βρίσκεται φυσικά στον καρπό του σταφυλιού και ενίοτε είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης κατά τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

Αμπελώνας στην Θράκη.

Η ελληνική γη μετρά πάνω από 300 γηγενείς ποικιλίες. Με σημαντικό αρωματικό δυναμικό, ορισμένες από αυτές είναι τόσο χαρακτηριστικές που αναλαμβάνουν τη θέση των πρεσβευτών του ελληνικού αμπελώνα στο διεθνή οινικό κόσμο.

 

Μαλαγουζιά

Στα πρόθυρα εξαφάνισης ήταν η ποικιλία Μαλαγουζιά τη δεκαετία του ’70. Διασώθηκε στην περιοχή της Χαλκιδικής και έφτασε πλέον να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες αμπέλου στην Ελλάδα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα αρωματικής λευκής ποικιλίας δίνει ξηρά και γλυκά κρασιά. Τα αρώματα της είναι διαπεραστικά και δύσκολα κάποιοςθα τη συνέχεε με οποιαδήποτε άλλη ποικιλία. Στη μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά του κτήματος Βουρβουκέλη θα βρούμε όλα τα βασικά χαρακτηριστικά της, με το αρωματικό μπουκέτο να περιλαμβάνει λευκά άνθη, βερίκοκο και τροπικά φρούτα.

Μαλαγουζιά Βουρβουκέλη.

Μοσχάτο

Το Μοσχάτο είναι μια συναρπαστική ποικιλία με πολλά πρόσωπα. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, επομένως δεν είναι γηγενής, όμως στην Ελλάδα oι διαφορετικές εκδοχές της λαμβάνουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Οι κλώνοι της κυμαίνονται από λευκά έως μαύρα σταφύλια. Είναι από τις ελάχιστες ποικιλίες που χρησιμοποιείται για παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, σταφίδων και παράλληλα οινοποιείται. Συνήθως παράγει γλυκά κρασιά, ωστόσο υπάρχουν και ξηρές ετικέτες, όπως και αφρώδη οίνοι από Μοσχάτο.

Το Λευκό Μοσχάτο απαντάται κυρίως στη Σάμο και παράγει λευκούς ξηρούς οίνους στους οποίους κυριαρχούν αρώματα από εσπεριδοειδή, τριαντάφυλλο και βερίκοκο. Στους πλουσιότατους σε γεύση και πληθωρικούς σε αρώματα γλυκούς και ημίγλυκους οίνους της ποικιλίας, εντοπίζονται τόνοι από αποξηραμένα φρούτα, μέλι, κυδώνι και μπαχαρικά.

Το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, ποικιλία που μετέφεραν στη Λήμνο γηγενείς από την Αίγυπτο, δίνει λευκά ξηρά φρουτώδη κρασιά με αρώματα από κίτρινα φρούτα, βερίκοκο και μέντα. Εκκεντρικό και εκρηκτικό σε αρώματα είναι το Μοσχάτο Αμβούργου, το οποίο κατακλύζει τους αμπελώνες του Τυρνάβου. Το κοκκινωπό σταφύλι του συμμετέχει σε ερυθρούς, ροζέ και γλυκούς οίνους. Οι ασυνήθιστες νότες γαρύφαλλου που κυριαρχούν είναι το σήμα κατατεθέν του. Συμμετέχει σε αναμίξεις, απογειώνοντας αρωματικά κάθε χαρμάνι.

Τέλος, εκρηκτικά αρωματικός είναι και ο κλώνος Μοσχάτο Σπίνας. Καλλιεργείται στους ορεινούς αμπελώνες της Κρήτης και παράγει λευκά ξηρά ή γλυκά κρασιά.

 

Μοσχοφίλερο

Το Μοσχοφίλερο είναι μια ποικιλία με ρόδινο σταφύλι που παράγει λευκούς και σπανιότερα ροζέ οίνους. Τη συναντάμε στην Πελοπόννησο και η καλύτερη απόδοση της απαντάται στη Μαντίνεια. Πιο ξηρό και ελαφρύ σε σχέση με το Μοσχάτο, αναδύει μια φρεσκάδα με αρώματα από ροδοπέταλα, λεμόνι, εξωτικά φρούτα και διακριτική δόση από μπαχαρικά.Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αφρώδη κρασιά της ποικιλίας. Με μέτρια έως χαμηλή αλκοολική περιεκτικότητα, το Μοσχοφίλερο είναι ένα εξαιρετικό απεριτίφ, αλλά συνιστά επίσης έναν φινετσάτο γευστικό και αρωματικό συνοδό σε πολλά πιάτα.

Παμίδι, γηγενής ποικιλία σταφυλιού Θράκης.

Παμίδι

Το Παμίδι ή Παμίτι είναι αυτόχθονη ποικιλία της Θράκης. Έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια και παράγει ροζέ κρασιά ενώ συμμετέχει σε χαρμάνια με ερυθρές ποικιλίες. Αριστοκρατική ποικιλία με φίνο ροζέ χρώμα στην μονοποικιλιακή του έκδοση, επηρεασμένο από τη σωμών φλούδα των σταφυλιών. Περικλείει έντονα αρώματα από φράουλα, κεράσι και βατόμουρο.

Το ομώνυμο “Παμίδι” του Κτήματος Βουρβουκέλη, αναδεικνύει στο έπακρο τις γευστικές και αρωματικές δυνατότητες της ποικιλίας. Στον Άβδηρο Ροζέ του ίδιου κτήματος συνδυάζεται και απογειώνει αρωματικά το χαρμάνι στο οποίο συμμετέχει με το γαλλικό Syrah.

 

Επισκεφθείτε ακόμα:

Πώς 5 ζώα της λίμνης Βιστωνίδας έφτασαν στις ετικέτες ενός οινοποιείου

5 μονοποικιλιακοί οίνοι, 5 μοναδικές ιστορίες

Λημνιό: Ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

<small>You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes:<br> <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ | SEARCH

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ | CATEGORIES