Mavroudi

Μαυρούδι Ερυθρός

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

To Μαυρούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Το όνομά του συνδέεται με το χαρακτηριστικό γνώρισμα των σταφυλιών, δηλαδή το σκούρο μαύρο χρώμα των ρωγών. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ποικιλία, που κάτω από συνθήκες σωστής οινοποίησης, εμφανίζει πλούσια αρώματα και συνάμα ένα έντονο τανικό χαρακτήρα. Η διαδικασία μικροοξυγόνωσης, που γίνεται κατά την φάση της ωρίμασης σε δρύινα βαρέλια, έχει σαν αποτέλεσμα ένα κρασί με απαλά αρώματα κόκκινων φρούτων και νότες βανίλιας. Πορφυρό χρώμα, με αρώματα όπως κεράσι, φράουλα και αρωματικά βότανα. Ξηρό, με καλή δομή, στόμα, καλή οξύτητα, με πλούσιες ενσωματωμένες τανίνες. Έντονο και καλής διάρκειας τελείωμα.

ΤΥΠΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ Π.Γ.Ε ΑΒΔΗΡΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Μαυρούδι (100%)
ΑΛΚΟΟΛ
13,5%
ΒΑΡΕΛΙ
12 ΜΗΝΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
6.000 φιάλες των 750ml
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
10 έως 15 ΕΤΗ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Όψη

Μέτριο, φωτεινό, πορφυρό χρώμα

 

Μύτη

Μύτη με κυρίαρχα τα αρώματα από κεράσι, βύσσινο, ρόδι και μπαχαρικά.

 

Στόμα

Οξύτητα καλή προς μέτρια, μεστές τανίνες που δένουν στο γενικό σύνολο. Φρουτώδες στόμα που εναλλάσσονται κόκκινα φρούτα και αρώματα δρυός.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η οινοποίηση γίνεται με ζύμωση και μακρά εκχύλιση (15-20 μέρες) σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Ωρίμαση σε βαρέλια γαλλικής δρυός χωρητικότητας 225l-300l για 12 μήνες. Συντελείται μηλογαλακτική ζύμωση κατά την περίοδο ωρίμασης στο βαρέλι.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oι αμπελώνες βρίσκονται στα Άβδηρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΓΕ.
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ:  Επιλεγμένο αμπελοτόπι στη Θράκη και επιλεγμένος αμπελώνας στην περιοχή της Θράκης.
ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: 2000
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 80 μ.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




    ΑΒΔΗΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
    Malagouzia
    Limnio
    Assyrtiko
    Pamidi
    ΛΑΓΑΡΑ ΛΕΥΚΟΣ
    ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ