Mavroudi

Μαυρούδι Ερυθρός

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ΠΟΡΦΥΡΗ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ

Ως μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες σταφυλιού της χώρας και ιστορικά παλαιότερη ποικιλία της θρακικής γης, το ξηρό Μαυρούδι Θράκης καταφέρνει και κλέβει τις γευστικές εντυπώσεις, χάρη στην πορφυρή του απόχρωση, τα αρώματα κόκκινων φρούτων και τον έντονο τανικό του χαρακτήρα. Οίνος που συνδυάζεται ετυμολογικά με το σκούρο μαύρο χρώμα των σταφυλιών από τα οποία παράγεται.

Οίνος με δυνατή προσωπικότητα, όπως και το αγριογούρουνο (Sus scrofa) που δεσπόζει στην ετικέτα του, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο είδος της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας, συνδέοντας με τη σειρά του το σημερινό αμπελοτόπι της συγκεκριμένης ποικιλίας με το χοιροδάσος που ήταν άλλοτε εκεί.

ΤΥΠΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ Π.Γ.Ε ΑΒΔΗΡΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Μαυρούδι (100%)
ΑΛΚΟΟΛ
13,5%
ΒΑΡΕΛΙ
12 ΜΗΝΕΣ
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
10 έως 15 ΕΤΗ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Όψη

Μέτριο, φωτεινό, πορφυρό χρώμα

 

Μύτη

Μύτη με κυρίαρχα τα αρώματα από κεράσι, βύσσινο, ρόδι και μπαχαρικά.

 

Στόμα

Οξύτητα καλή προς μέτρια, μεστές τανίνες που δένουν στο γενικό σύνολο. Φρουτώδες στόμα που εναλλάσσονται κόκκινα φρούτα και αρώματα δρυός.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η οινοποίηση γίνεται με ζύμωση και μακρά εκχύλιση (15-20 μέρες) σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Ωρίμαση σε βαρέλια γαλλικής δρυός χωρητικότητας 225l-300l για 12 μήνες. Συντελείται μηλογαλακτική ζύμωση κατά την περίοδο ωρίμασης στο βαρέλι.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oι αμπελώνες βρίσκονται στα Άβδηρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΓΕ.
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ:  Επιλεγμένο αμπελοτόπι στη Θράκη και επιλεγμένος αμπελώνας στην περιοχή της Θράκης.
ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: 2000
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 80 μ.

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




    ΑΒΔΗΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
    Malagouzia
    Limnio
    Assyrtiko
    Pamidi
    ΛΑΓΑΡΑ ΛΕΥΚΟΣ
    ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ