ΛΑΓΑΡΑ ΛΕΥΚΟΣ

Λαγάρα Λευκός

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο κρασί αυτό δόθηκε το όνομα “Λαγάρα” που στην τοπική διάλεκτο των Αβδήρων σημαίνει το καθαρό, αμόλυντο νερό (προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό επίθετο “λαγαρός” που σημαίνει διαυγής, καθαρός). Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Δαμιάτη, ακολουθούν ξεχωριστή οινοποίηση και ενώνονται μετά το πέρας της ζύμωσης στον κατάλληλο χρόνο, δίνοντας ένα αποτέλεσμα εκρηκτικού αρώματος και πλούσιου σώματος. Στο άρωμα κυριαρχούν εξωτικά φρούτα (ανανάς, lychee) που ακολουθούν αρώματα πράσινου φραγκοστάφυλου και νότες σπαραγγιού. Σώμα γεμάτο και αρκετά όξινο, με μεγάλη αρωματική διάρκεια στην επίγευση.

ΤΥΠΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ Π.Γ.Ε ΑΒΔΗΡΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Sauvignon Blanc (70%) / Δαμιάτης (30%)
ΑΛΚΟΟΛ
13%
ΒΑΡΕΛΙ
6 ΜΗΝΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
2.000 φιάλες των 750ml
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
3 έως 5 ΕΤΗ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Όψη

Καθαρό, xρυσαφί χρώμα

 

Μύτη

Μύτη καθαρή, φρουτώδης, με αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών.

 

Στόμα

Στόμα ξηρό, με υψηλή οξύτητα, πλούσιο σώμα και γεμάτη γεύση, με επίγευση μέσης (+) διάρκειας.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λευκή οινοποίηση, με διαχωρισμό του προρώγου, κρυοεκχύλιση, στατική απολάσπωση και ζύμωση του διαυγούς γλεύκους σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-18°C. Παραμονή του οίνου με τις οινολάσπες του για μεγαλύτερο όγκο στο τελικό αποτέλεσμα και πέρασμα από δρύινο βαρέλι και του Sauvignon Blanc και του Δαμιάτη από τέσσερις έως έξι μήνες, αναλόγως την εσοδεία. Η μεγάλης διάρκειας αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oι αμπελώνες βρίσκονται στα Άβδηρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΓΕ.
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ:  Ξανθοτούμπα και Βελώνη
ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: 2000
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 80 μέτρα

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




ΑΒΔΗΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ
ΑΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
Mavroudi
Limnio
Assyrtiko
Malagouzia
Pamidi
ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ