ΛΑΓΑΡΑ ΛΕΥΚΟΣ

Λαγάρα Λευκός

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όνομα μελωδικό, γεμάτο από τη γοητεία των αρχαίων λέξεων και παλαιών πηγών των Αβδήρων. Αιώνες πριν, οι άνθρωποι που έμεναν εδώ, έλεγαν «λαγαρό» καθετί καθαρό και διαυγές. «Λαγάρες» είπαν και τις πηγές τους–«ΛΑΓΑΡΑ» ονομάσαμε κι εμείς αυτόν τον οίνο –πηγή γεύσης, αρωμάτων και απόλαυσης  ‘’παντρεύοντας’’ τις ποικιλίες  sauvignon blanc  και Δαμιάτη, οι οποίες ενώνονται μετά το πέρας της ζύμωσης, στον κατάλληλο χρόνο, δίνοντας ένα αποτέλεσμα εκρηκτικού αρώματος και πλούσιου σώματος, που δένουν με το απαλό άγγιγμα της φινετσάτης γαλλικής δρυός.

ΤΥΠΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ Π.Γ.Ε ΑΒΔΗΡΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Sauvignon Blanc (70%) / Δαμιάτης (30%)
ΑΛΚΟΟΛ
13%
ΒΑΡΕΛΙ
6 ΜΗΝΕΣ
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
3 έως 5 ΕΤΗ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Όψη

Καθαρό, xρυσαφί χρώμα

 

Μύτη

Μύτη καθαρή, φρουτώδης, με αρώματα εξωτικών φρούτων και εσπεριδοειδών.

 

Στόμα

Στόμα ξηρό, με υψηλή οξύτητα, πλούσιο σώμα και γεμάτη γεύση, με επίγευση μέσης (+) διάρκειας.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λευκή οινοποίηση, με διαχωρισμό του προρώγου, κρυοεκχύλιση, στατική απολάσπωση και ζύμωση του διαυγούς γλεύκους σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-18°C. Παραμονή του οίνου με τις οινολάσπες του για μεγαλύτερο όγκο στο τελικό αποτέλεσμα και πέρασμα από δρύινο βαρέλι και του Sauvignon Blanc και του Δαμιάτη από τέσσερις έως έξι μήνες, αναλόγως την εσοδεία. Η μεγάλης διάρκειας αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oι αμπελώνες βρίσκονται στα Άβδηρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΓΕ.
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ:  Ξανθοτούμπα και Βελώνη
ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: 2000
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 80 μέτρα

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




    ΑΒΔΗΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
    Mavroudi
    Limnio
    Assyrtiko
    Malagouzia
    Pamidi
    ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ