ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ

Λαγάρα Ερυθρός

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στο κρασί αυτό δόθηκε το όνομα “Λαγάρα” που στην τοπική διάλεκτο των Αβδήρων σημαίνει το καθαρό, αμόλυντο νερό (προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό επίθετο “λαγαρός” που σημαίνει διαυγής, καθαρός). Το Λαγάρα Ερυθρό είναι ένα μείγμα από 50% Merlot, 30% Syrah και 20% Παμίδι. Εμφανίζει βαθύ πορφυρό χρώμα, αρώματα αγριοκέρασου, μύρτιλου, βανίλιας και κρέμας ζαχαροπλαστικής, που ακολουθούνται από διακριτικές νότες καπνού και πλούσιο τανικό στόμα. Η παραμονή σε εκλεκτά δρύινα βαρέλια, χωρητικότητας 225l, για 18 μήνες, προσδίδει την δυνατότητα μακροχρόνιας παλαίωσης και την χαρακτηριστική μακρά επίγευση.

ΤΥΠΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ Π.Γ.Ε ΑΒΔΗΡΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Merlot (50%) / Syrah (30%) / Παμίδι (20%)
ΑΛΚΟΟΛ
14%
ΒΑΡΕΛΙ
18 ΜΗΝΕΣ
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
15 και πλέον ΕΤΗ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Όψη

Βαθύ, πορφυρό χρώμα

 

Μύτη

Μύτη καθαρή, με έντονο το άρωμα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών.

 

Στόμα

Έντονες καλοδομημένες τανίνες, πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η οινοποίηση γίνεται με μακρά εκχύλιση των ποικιλιών (15-20 μέρες) merlot και syrah, σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Προς το τέλος της ζύμωσης οδηγούνται σε βαρέλια γαλλικής δρυός, χωρητικότητας 225l, για 18 μήνες, όπου θα επιτελεσθεί και η μηλογαλακτική ζύμωση. Η ωρίμαση στα βαρέλια προσδίδει πλούσιο και γεμάτο χαρακτήρα. Πριν την εμφιάλωση προσθέτουμε στο τελικό χαρμάνι την ποικιλία Παμίδι (από ανοξείδωτη δεξαμενή της τρέχουσας χρονιάς), για να τονώσει την αίσθηση φρούτου στον τελικό οίνο. Εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα. Μετά την εμφιάλωση παραμένει στις υπόγειες κάβες του κτήματος, σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν βγει στο εμπόριο.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oι αμπελώνες βρίσκονται στα Άβδηρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΓΕ.
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ: Βελώνη
ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: 1999
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 80 μέτρα

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




    ΑΒΔΗΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
    Mavroudi
    Limnio
    Assyrtiko
    Malagouzia
    Pamidi
    ΛΑΓΑΡΑ ΛΕΥΚΟΣ