Assyrtiko

Ασύρτικο Λευκός

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η χρυσαφί απαλότητα του νέου

Η αυτόχθων ελληνική λευκή ποικιλία της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του κτήματος Βουρβουκέλη. Καλλιεργείται σε ένα από τα αρχαιότερα αμπελοτόπια  στον κόσμο, ωριμάζει με την αύρα του θρακικού πελάγους, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα  στον οίνο με πλούσια οξύτητα και ορυκτό χαρακτήρα. Η ετικέτα στη φιάλη φέρει τη μορφή ενός ζωηρού και χαριτωμένου λαγού (Lepus europaeus), ο οποίος αποτελεί προστατευόμενο είδος της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας της Βιστωνίδας.

Ο λόγος για την συγκεκριμένη επιλογή: Στο αμπελοτόπι του Ασύρτικου υπάρχει μια διαρκής κινητικότητα από τα συμπαθέστατα αυτά ζώα, κερδίζοντας επάξια τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ετικέτα.

ΤΥΠΟΣ
ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ Π.Γ.Ε ΑΒΔΗΡΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Ασύρτικο (100%)
ΑΛΚΟΟΛ
13%
ΒΑΡΕΛΙ
ΟΧΙ
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
3 έως 4 ΕΤΗ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Όψη

Απαλό, xρυσαφί χρώμα

 

Μύτη

Μύτη καθαρή, με βοτανικά αρώματα (λεμονόχορτο), φυτικότητα, καθώς και αρώματα εσπεριδοειδών.

 

Στόμα

Στόμα ξηρό, με υψηλή οξύτητα, αίσθηση κιμωλίας με γήινες νότες και όμορφη επίγευση.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Λευκή οινοποίηση, μετά από κρυοεκχύλιση, στατική απολάσπωση και ζύμωση του διαυγούς γλεύκους σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-18°C. Παραμονή του οίνου με τις οινολάσπες του, για μεγαλύτερο όγκο στο τελικό αποτέλεσμα. Η μεγάλης διάρκειας αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης ακολουθεί περίοδος διαδικασίας bâtonnage για μερικούς μήνες.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oι αμπελώνες βρίσκονται στα Άβδηρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΓΕ.
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ:  Χοιρόδασος
ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: 1999
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 150 μέτρα

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




    ΑΒΔΗΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ
    Mavroudi
    Limnio
    Malagouzia
    Pamidi
    ΛΑΓΑΡΑ ΛΕΥΚΟΣ
    ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ