ΑΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ

Άβδηρος Ερυθρός

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κρασί αυτό πήρε το όνομα “Άβδηρος”, από το γιο του θεού Ερμή, από την Οπούντα της Λοκρίδας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο ημίθεος Ηρακλής έχτισε την πόλη των Αβδήρων στη Θράκη στη μνήμη του φίλου του, Αβδήρου, όταν αυτός σκοτώθηκε στη μάχη με τα άγρια άλογα του βασιλιά των Θρακών, Διομήδη. Στην ετικέτα απεικονίζεται, χαρακτηριστικά, το άγριο άλογο της Θράκης. Ο Άβδηρος ερυθρός προκύπτει από το συνδυασμό των ελληνικών ποικιλιών Παμίδι, Λημνιό  και μιας γαλλικής ποικιλίας το syrah, έχοντας σαν αποτέλεσμα ένα κρασί γεμάτο με ευχάριστο τελείωμα.

ΤΥΠΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ Π.Γ.Ε ΑΒΔΗΡΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Λημνιό(50%) / Syrah(30%) / Παμίδι(20%)
ΑΛΚΟΟΛ
13,5%
ΒΑΡΕΛΙ
12 ΜΗΝΕΣ
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
7 έως 10 ΕΤΗ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Όψη

Βαθύ ρουμπινί χρώμα

 

Μύτη

Μύτη μεσαίας αρωματικής έντασης, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως βατόμουρο, γλυκόριζα, μπαχαρικά, αγριοκέρασο και νότες καπνού.

 

Στόμα

Στόμα ξηρό, με απαλή οξύτητα και σώμα, μαλακές τανίνες, γεύσεις φρούτων και μπαχαρικών και επίγευση μεσαίας διάρκειας.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η οινοποίηση γίνεται με ζύμωση και μακρά εκχύλιση (14-19 μέρες) των ποικιλιών Λημνιό και Syrah, σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια (225l και 300l) για 10 έως 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένου και της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Οι οινοποιήσεις των ποικιλιών γίνονται ξεχωριστά και μετά την ωρίμαση στο βαρέλι, φτιάχνεται το τελικό χαρμάνι που θα οδηγηθεί για εμφιάλωση.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oι αμπελώνες βρίσκονται στα Άβδηρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΓΕ.
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ:  Xοιρόδασος, Πέρα Ρέμα, Βελώνη
ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: 1999, 2000, 2003
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 80-150 μέτρα

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ




    ΑΒΔΗΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
    ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ
    Malagouzia
    Mavroudi
    Limnio
    Assyrtiko
    Pamidi
    ΛΑΓΑΡΑ ΛΕΥΚΟΣ
    ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ