ΑΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ

Άβδηρος Ερυθρός

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κρασί αυτό πήρε το όνομα “Άβδηρος”, από το γιο του θεού Ερμή, από την Οπούντα της Λοκρίδας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο ημίθεος Ηρακλής έχτισε την πόλη των Αβδήρων στη Θράκη στη μνήμη του φίλου του, Αβδήρου, όταν αυτός σκοτώθηκε στη μάχη με τα άγρια άλογα του βασιλιά των Θρακών, Διομήδη. Στην ετικέτα απεικονίζεται, χαρακτηριστικά, το άγριο άλογο της Θράκης. Ο Άβδηρος Ερυθρός είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός δύο ελληνικών ποικιλιών (η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία Λημνιό, συναντάει το σπάνιο Παμίδι) και μιας ξενικής ποικιλίας (το γαλλικό Syrah). Το Syrah δίνει πρωτογενή αρώματα κόκκινων φρούτων, που προσδίδουν φρεσκάδα, ενώ το Λημνιό, με πέρασμα από βαρέλι για οχτώ με 12 μήνες, προσδίδει πιπεράτα αρώματα, καθώς και νότες κακάο και καπνού. Το στόμα του κρασιού είναι απαλό, με μαλακές τανίνες και μέτρια οξύτητα. Ένα κρασί γεμάτο, με ευχάριστο τελείωμα.

ΤΥΠΟΣ
ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ Π.Γ.Ε ΑΒΔΗΡΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ
Λημνιό(50%) / Syrah(30%) / Παμίδι(20%)
ΑΛΚΟΟΛ
13,5%
ΒΑΡΕΛΙ
12 ΜΗΝΕΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
12.000 φιάλες των 750ml
ΠΑΛΑΙΩΣΗ
7 έως 10 ΕΤΗ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Όψη

Βαθύ ρουμπινί χρώμα

 

Μύτη

Μύτη μεσαίας αρωματικής έντασης, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως βατόμουρο, γλυκόριζα, μπαχαρικά, αγριοκέρασο και νότες καπνού.

 

Στόμα

Στόμα ξηρό, με απαλή οξύτητα και σώμα, μαλακές τανίνες, γεύσεις φρούτων και μπαχαρικών και επίγευση μεσαίας διάρκειας.

 

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η οινοποίηση γίνεται με ζύμωση και μακρά εκχύλιση (14-19 μέρες) των ποικιλιών Λημνιό και Syrah, σε ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια (225l και 300l) για 10 έως 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένου και της μηλογαλακτικής ζύμωσης. Οι οινοποιήσεις των ποικιλιών γίνονται ξεχωριστά και μετά την ωρίμαση στο βαρέλι, φτιάχνεται το τελικό χαρμάνι που θα οδηγηθεί για εμφιάλωση.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oι αμπελώνες βρίσκονται στα Άβδηρα, στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης ΠΓΕ.
ΑΜΠΕΛΟΤΟΠΙ:  Xοιρόδασος, Πέρα Ρέμα, Βελώνη
ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ: 1999, 2000, 2003
ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 80-150 μέτρα

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ
  ΑΒΔΗΡΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
  ΑΒΔΗΡΟΣ ΡΟΖΕ
  Malagouzia
  Mavroudi
  Limnio
  Assyrtiko
  Pamidi
  ΛΑΓΑΡΑ ΛΕΥΚΟΣ
  ΛΑΓΑΡΑ ΕΡΥΘΡΟΣ