Vourvoukeli Esate | Κτήμα Βουρβουκέλη

Η παράδοση της Πρωταπριλιάς

31 Μαρτίου, 2021 Θράκη

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο με προέλευση από τη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Διάφορες εκδοχές εξερευνούν με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Όμως η επικρατέστερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο ιστορικά βάσιμη, αναφέρει σαν γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Κατά το Μεσαίωνα και μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις εορταζόταν στις 25 Μαρτίου, μια γιορτή που σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας κρατούσε μέχρι την 1η Απριλίου.

Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο, που στη Γαλλία ονομάζεται poisson d’avril (“ψάρι του Απρίλη”).

Πηγή: Wikipedia

 

Επισκεφθείτε ακόμα:

Πώς 5 ζώα της λίμνης Βιστωνίδας έφτασαν στις ετικέτες ενός οινοποιείου

5 μονοποικιλιακοί οίνοι, 5 μοναδικές ιστορίες

Λημνιό: Ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο

Παμίδι: Αναβιώνοντας το θρακιώτικο ροζέ των διεθνών διαγωνισμών

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

<small>You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes:<br> <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ | SEARCH

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ | CATEGORIES