Πώς 5 ζώα της λίμνης Βιστωνίδας έφτασαν στις ετικέτες ενός οινοποιείου

22 Μαρτίου, 2021 Θράκη

H ομορφιά της Θράκης ξεχύνεται άπλετη στον υδροβιότοπο της λίμνης Βιστωνίδας. Εκτεταμένοι υγρότοποι, καταπράσινα λιβάδια και παρατεταμένα καλάμια που μοιάζουν με σύνορα, δημιουργούν μια πραγματική κιβωτό για την χλωρίδα και πανίδα της χώρας μας.

5 ζώα της περιοχής έκαναν 10 χιλιόμετρα και βρήκαν το δρόμο τους μέχρι τα Άβδηρα Ξάνθης.

Βιστωνίδα – μια λίμνη γεμάτη ζωή

Το όνομά της εμπνευσμένο από τους Βίστωνες, αρχαία θρακική φυλή που κατοικούσε στην περιοχή. Στα εδάφη της σύχναζαν τα άγρια άλογα του βασιλιά της Θράκης Διομήδη, τα οποία αιχμαλώτισε ο Ηρακλής ολοκληρώνοντας τον 8ο άθλο του.

Η Βιστωνίδα σήμερα είναι ένας θησαυρός για τον παρατηρητή πουλιών και σημείο ανάπαυλας για όλους όσους αναζητούν την πολυπόθητη επαφή με τη φύση. Τοποθετημένη ανάμεσα στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, δίπλα από τη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγους, χιλιάδες είδη φυτών και ζώων βρίσκουν διαμονή σε όλη την ακτίνα της.

Vistonida Lake - Porto Lagos | Βιστωνίδα - Πόρτο Λάγος

Όμως κάποια από τα ζώα λέγεται πως αποφάσισαν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να ακολουθήσουν δική τους καριέρα. Κάπως έτσι έγιναν μοντέλα στις ετικέτες οίνου του Κτήματος Βουρβουκέλη. Αλλά επειδή αποδείχθηκαν ντροπαλά, σκιές τους μόνο θα αντικρίσουμε πάνω στα μπουκάλια. Επιστρατεύτηκε το παιχνίδι σκιών με τα χέρια, που κάποτε οι γιαγιάδες με αυτό διασκέδαζαν τα παιδιά πριν κοιμηθούν, και προέκυψαν αινιγματικές ετικέτες με φιγούρες σπάνιων και χαρακτηριστικών ζώων της λίμνης Βιστωνίδας.

Ιδιαίτεροι ή ακόμη και σπάνιοι είναι οι οίνοι του Κτήματος Βουρβουκέλη. Γηγενείς ελληνικές και θρακιώτικες ποικιλίες συνθέτουν την οινική φαρέτρα του κτήματος. Για το οινοποιείο Βουρβουκέλη, η αφοσίωση στην ανάδειξη της Θράκης δεν σταματά μόνο στην αναβίωση γηγενών ποικιλιών κρασιού. Εκτείνεται στην ανάδειξη όλου του μήκους των εδαφών αυτού του τόπου, ο οποίος δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη στον βαθμό που θα έπρεπε για τον πλούτο και την ομορφιά που διαθέτει. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να βρεθούν καλύτεροι πρωταγωνιστές για να τονίσουν τη μοναδικότητα αυτής της γης και των αμπελιών της από αυτά τα πέντε ζωάκια.

 

Μαλαγουζιά και υδρόβιο Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala)

Oxyura leucocephala | Κεφαλούδι

Το Κεφαλούδι είναι ένα σπάνιο είδος πάπιας που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Θα το βρούμε στην Ελλάδα να κουρνιάζει στα δροσερά νερά της Βιστωνίδας και να πετάει μόνο για να μεταναστεύσει. Δεινός κολυμβητής, δεν προτιμά τις αναίτιες εναέριες μετακινήσεις.

Μαλαγουζιά Βουρβουκέλη, ετικέτα.Το Κεφαλούδι κοσμεί την ετικέτα της μονοποικιλιακής Μαλαγουζιάς. Δροσερή και αυτή, κιτρινωπή στο χρώμα, έντονα αρωματική, με τόνους από λευκά άνθη, βότανα και εσπεριδοειδή. Θεωρείται παγκόσμιο φαινόμενο στον οινικό κόσμο. Τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της εκφράζει στο ακέραιο η πάπια που βρίσκεται στην ετικέτα, αφού έχει γυρίσει και αυτή τον κόσμο με τα ταξίδια της.

 

Μαυρούδι και δυνατό Αγριογούρουνο (Sus Scrofa)

Sus-Scrofa-Αγριογούρουνο

Η δυνατή προσωπικότητα του αγριογούρουνου αντικατοπτρίζει απόλυτα τη ρωμαλέα γεύση της αρχαίας ερυθρής ποικιλίας  Μαυρούδι. Το αγριογούρουνο Sus Scrofa περιπλανάται σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, εκεί που υπάρχουν δάση με έντονη βλάστηση.

Μαυρούδι Θράκης Βουρβουκέλη, ετικέτα.Στα χωράφια που καλλιεργείται τώρα η ποικιλία Μαυρούδι, υπήρξε κάποτε Χοιρόδασος. Η σύνδεση ετικέτας και ζώου είναι άμεση. Το Μαυρούδι προέρχεται από μαύρα σταφύλια, εξ ού και η ονομασία, και δίνει κρασιά με αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους και έντονο ταννικό χαρακτήρα. Με βάρος 170 κιλά και ταχύτητα 40 χιλιόμετρα την ώρα, το αγριογούρουνο είναι ένα ζώο που δεν θα ήθελες να βρεθεί στο διάβα σου. Το μέγεθος και η αμεσότητα που θα είχε μια τέτοια κρούση, ίσως είναι ανάλογη με την ένταση της γεύσης που επιτίθεται στο στόμα κάθε φορά που μια γουλιά Μαυρούδι αγγίζει τα χείλη.

 

Παμίδι και φινετσάτος Βουβόκυκνος (Cygnus Olor)

Cygnus-Olor-Βουβόκυκνος

Σύμβολο της ομορφιάς και της χάρης ο βουβόκυκνος ήταν επιλογή μονόδρομος για την ετικέτα του κρασιού Παμίδι. Το φινετσάτο Παμίδι του κτήματος Βουρβουκέλη, είναι ένα από τα ελάχιστα μονοποικιλιακά του είδους του. Με ροδαλό χρώμα, απόρροια των σωμών σταφυλιών της ποικιλίας, επιδέχεται ειδική φροντίδα ώστε να αναδειχθεί όλη η χρωστική του.

Παμίδι ΒουρβουκέληΗ σύνδεση του βουβόκυκνου με το Παμίδι δεν σταματά εδώ. Οι κύκνοι είναι ακόμη σύμβολα ανανέωσης και αλλαγής. Με το Παμίδι, το Κτήμα Βουρβουκέλη κατάφερε να επαναφέρει στον οινικό χάρτη μια ποικιλία που κινδύνευε να εξαφανιστεί. Αναβιώθηκε μια γηγενής θρακική ποικιλία και ανανεώθηκε η δυναμική του θρακικού αμπελώνα, ο οποίος φαίνεται να έχει λαμπρές προοπτικές.

 

Λημνιό και ατίθασος Αίγαγρος ή Αγριοκάτσικο (Capra aegagrus, Αιξ ο αίγαγρος)

Capra-aegagrus-Αιξ-ο-αίγαγρος

Το αγριοκάτσικο πήδησε στην ετικέτα του Λημνιού μόλις αντιλήφθηκε τον ατίθασο χαρακτήρα του οίνου.

Λημνιό ΒουρβουκέληΤο Λημνιό είναι μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες στον κόσμο. Ρουμπινί σε χρώμα, μένει σε δρύινα βαρέλια για 6 με 8 μήνες ώστε να ενσωματώσει αρώματα από ρόδι και μπαχαρικά. Το πιπεράτο τελείωμα κάνει την γλώσσα να σκιρτά, με την ίδια σβελτάδα και τσαχπινιά που ο αίγαγρος περιφέρεται γύρω από την Βιστωνίδα.

 

Ασύρτικο και ζωηρός Λαγός

Hare-Λαγός

Το Ασύρτικο αναγνωρίζεται ως μια από τις καλύτερες λευκές ποικιλίες στην Ευρώπη. Αποτελεί επίσης ένα δυνατό χαρτί για το Κτήμα Βουρβουκέλη. Ξηρό, με υψηλή οξύτητα και αρώματα από ώριμα εσπεριδοειδή, λεμονόχορτο, κυδώνι και λευκά άνθη.

Ασύρτικο Βουρβουκέλη / Assyrtiko Vourvoukeli, Thrace.Είναι η νέα σχετικά ετικέτα που ήρθε να τρυπώσει στην οινική λίστα του κτήματος, όπως ακριβώς ο λαγός τρυπώνει στα αμπελοτόπια της ποικιλίας.

 

Επισκεφθείτε ακόμα:

5 μονοποικιλιακοί οίνοι, 5 μοναδικές ιστορίες

Λημνιό: Ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο

Παμίδι: Αναβιώνοντας το θρακιώτικο ροζέ των διεθνών διαγωνισμών

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

<small>You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes:<br> <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ | SEARCH

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ | CATEGORIES