Το «Παμίδι» ή «Παμίτι», η αρχαία γηγενής θρακιώτικη ποικιλία που αναδεικνύει το οινοποιητικό δυναμικό της περιοχής, είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την ελληνική οινοποιία.
Προέρχεται από την Ανατολική Θράκη και καλλιεργείται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Διεθνείς διαγωνισμοί έχουν ήδη αναγνωρίσει τις δυνατότητες του χρυσού αυτού σταφυλιού.
Παμίδι – Χαρακτηριστικά
Το Παμίδι είναι ένα αμπέλι με ευρωστία, καλή γονιμότητα και ισορροπημένη παραγωγή. Ωστόσο χρειάζεται επιμέλεια και μεθοδιμοτητα στην καλλιέργεια του καθώς είναι επιρρεπείς σε μυκητολογικες ασθένειες.
Το σταφύλι φέρει ρώγες με σωμών φλούδα και μωβ ανταύγειες, οι οποίες δίνουν ανάλογα με τη μέθοδο οινοποίησης λευκά ή ροζέ κρασιά, ενώ συμμετέχει σε χαρμάνια με σκούρες ποικιλίες. Τα σταφύλια του είναι κατάλληλα για οινοποίηση όσο και για βρώση.
Οι οίνοι αυτής της ποικιλίας είναι υψηλόβαθμοι, με μέτρια οξύτητα και ήπιο ροδαλό χρώμα. Καθόλου ήπια δεν θα μπορούσε, ωστόσο, να χαρακτηριστεί η γεύση. Οίνοι που ξετυλίγονται σε πολλαπλά επίπεδα, είναι αναζωογονητικοί, αρωματικοί και φέρνουν στο στόμα νότες από ρόδι και φράουλες. Αφήνουν μια απαλή και γλυκιά επίγευση, καλής διάρκειας.
Λίγα είναι όμως τα οινοποιεία που εκμεταλλεύονται τη μοναδικότητα της ποικιλίας Παμίδι ώστε να παράγουν μονοποικιλιακά κρασιά. Καθώς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης, συνήθως χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση και την ένταση πιο εμπορικών ποικιλιών που καλλιεργούνται στη θρακική γη. ‘Ετσι, θα το βρούμε συχνά σε αναμίξεις για την παραγωγή τοπικών οίνων των Αβδήρων και κοινών επιτραπέζιων οίνων.
Αναζητώντας το αμπέλι
Υπήρξε μια μακρά περίοδος που εξαιτίας των συνθηκών, ποικιλίες όπως το Παμίδι αλλά και άλλες σπάνιες γηγενείς, όπως το Μαυρούδι, είχαν μειώσει δραματικά την παραγωγή τους. Κατά την Τουρκοκρατία η αμπελοκαλλιέργεια στους Οθωμανούς ήταν απαγορευμένη, ενώ οι χριστιανοί έπρεπε να καταβάλουν τεράστιους φόρους προκειμένου να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους. Αργότερα, εκτοπίστηκε εξαιτίας της τεράστιας άνθησης που γνώρισε η καλλιέργεια του καπνού.
Όταν πρόσφυγες άρχισαν να καταφθάνουν το 1922, λέγεται πως έφεραν μαζί τους κληματσίδες που καλλιεργούσαν στη Μ. Ασία. Εγκαταστάθηκαν προσωρινά στη Θράκη και εκεί αμέσως φύτεψαν τα «παμίδια» για να έχουν αρωματικό κρασί. Επομένως η παραγωγή κρασιού εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό και μόνο στις αρχές του ’90 θα ξεκινήσει δειλά η άνθηση.
Αναβιώνοντας το Παμίδι
Ευτυχώς για τους οινόφιλους πανταχόθεν, ανήσυχοι καλλιεργητές άρχισαν να ψάχνουν και πάλι αυτές τις ποικιλίες με σκοπό να τις αναβιώσουν.
Πρωτοπόροι ανάμεσά τους ήταν και οι πρωτεργάτες του Κτήματος Βουρβουκέλη. Αναζητώντας σε παλιούς αμπελώνες της Θράκης τη θαυμαστή ποικιλία Παμίδι, κατάφεραν να την εντοπίσουν και να ανοίξουν το σεντούκι με τα ροζέ σταφύλια. Αφού τα συνέλεξαν επιμελώς, τα έστειλαν στην Ιταλία για διασταύρωση DNA και πολλαπλασιασμό.
Πιστεύοντας πως ένα μονοποικιλιακό παμίδι θα μπορούσε να σταθεί ως μια εξαιρετική ετικέτα, το Κτήμα Βουρβουκέλη παρατήρησε, πειραματίστηκε και δημιούργησε το «Παμίδι», ένα ατόφιο ροζέ με ένα χρώμα που, εξαιτίας της πολύ συγκεκριμένης χρωστικής των σταφυλιών, δεν μπορεί να το μιμηθεί κανένα άλλο.
Παμίδι, η χρυσή ποικιλία
Ο διεθνής διαγωνισμός “Berliner Wein Trophy” δεν θα μπορούσε παρά να χαρίσει το χρυσό μετάλλιο στο Κτήμα Βουρβουκέλη τον Ιούλιο του 2018 για την ετικέτα «Παμίδι», αλλά και για τον «Άβδηρο Ερυθρό», στην οποία το Παμίδι συμμετέχει με την αρχαία ελληνική ποικιλία Λημνιό και το γαλλικό Syrah.
Ένα τέτοιο βραβείο αποτελεί τεράστια διάκριση για έναν ελληνικό αμπελώνα καθώς ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρισμένους στον κόσμο, με 14.000 δείγματα κρασιού να υποβάλλονται ετησίως από συμμετέχοντες διεθνώς.
Αλλά και εντός συνόρων το βεληνεκές της σπάνιας ποικιλίας δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητο για τον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης που χάρισε στην μονοποικιλιακή ετικέτα του Κτήματος Βουρβουκέλη το αργυρό μετάλλιο.
Παμίδι και συνδυασμοί με φαγητό
Γλυκά τυριά όπως κασέρι και έμενταλ θα πρέπει να συμμετέχουν σίγουρα στην παλέτα των τυριών που θα προσφέρετε στους καλεσμένους σας όταν αποφασίσετε να μοιραστείτε μαζί τους ένα μπουκάλι Παμίδι, ενώ οι σαλάτες του πηγαίνουν επίσης πολύ.
Η περιζήτητη φέτα τηγανισμένη σε φύλλο κρούστας και καλυμμένη με μέλι θα αποτελέσει πολύ καλή αφορμή για να ανοίξετε μία φιάλη Παμίδι, το οποίο θα την πλαισιώσει ιδανικά.
Για εκείνους που τους ιντριγκάρουν οι πιο εξεζητημένοι συνδυασμοί προτείνεται ένα θρακιώτικο-κινέζικο fusion, αφού οι γλυκόξινες γεύσεις της κινεζικής κουζίνας είναι μια πολύ καλή παρέα στις γλυκές νότες και την οξύτητα που φέρνει στο στόμα το Παμίδι.
Επισκεφθείτε ακόμα:
Πώς 5 ζώα της λίμνης Βιστωνίδας έφτασαν στις ετικέτες ενός οινοποιείου
No comments yet. You should be kind and add one!