Η διαδικασία της οινοποίησης είναι σημαντική για εμάς στο κτήμα Βουρβουκέλη. Η διαδικασία πρέπει να είναι προσεκτική , ώστε μπορέσουμε να αναδείξουμε τη δυναμική των αμπελώνα μας στο τελικό προϊόν.

Αρχίζοντας με τον προσεκτικό τρύγο και την άμεση μεταφορά των σταφυλιών στο οινοποιείο σε πλαστικά τελάρα των 20 κιλών.H σωστή μεταφορά έχει μεγάλη σημασία ώστε η πρώτη ύλη να φτάσει ανέπαφη ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα οξείδωσης κτλ

Όσο αφορά τα λευκά σταφύλια ακολουθείται ο διαχωρισμός του κοτσανιού από τις ρώγες  που  στην συνέχεια οδηγούνται στο ‘πνευματικού τύπου’  πιεστήριο που διαθέτουμε.

Από το πιεστήριο με το κατάλληλο πρόγραμμα συμπιέσεων θα παραλάβουμε το γλεύκος (μούστος). Η καλύτερη ποιότητα χυμού είναι ο πρόρογος ή ελεύθερης ροής χυμός που περιέχει λιγότερες ταννίνες , σημαντικό στοιχείο για την ποιότητα ενός λευκού οίνου.

Ακολουθεί  η απολάσπωση του αρχικού μούστου σε χαμηλές θερμοκρασίες (~10οC) και ο καθαρός διαυγής μούστος θα οδηγηθεί σε ανοξείδωτες δεξαμενές για την  ‘μαγική’ διαδικασία της ζύμωσης. Οι δεξαμενές ζύμωσης είναι όλες με διπλά τοιχώματα ώστε να ελέγχουμε την θερμοκρασία ζύμωσης περίπου στους 18-19 οC. Η ζύμωση σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες θα βοηθήσει να παράγουμε ένα κρασί που θα έχει διατηρήσει όλα τα ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού και θα συγκρατήσει αρωματικές ουσίες που παράγονται κατά την αλκοολική ζύμωση (πχ αρωματικοί εστέρες).

Μετά το τέλος  της ζύμωσης που διαρκεί περίπου 1 μήνα, τα φρέσκα κρασιά θα είναι έτοιμα για εμφιάλωση μετά από 3 μήνες περίπου. Αυτά τα κρασιά  συνήθως  θα είναι στην καλύτερη τους στιγμή για κατανάλωση μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Για μια άλλη κατηγορία των λευκών μας κρασιών υπάρχει μια διαφοροποίηση. Σε αυτά θα η ζύμωση δεν θα τελειώσει στην ανοξείδωτη δεξαμενή που άρχισε αλλά θα μεταγγιστούν περίπου την μέση της ζύμωσης σε βαρέλια. Έχει θα αποζυμωθεί ο μούστος και το κρασί θα παραμείνει για μια περίοδο ωρίμανσης κάποιων μηνών έως ότου εμφιαλωθεί.

Για τα ερυθρά κρασιά που παράγουμε στο κτήμα η πορεία οινοποίησης θα είναι η ακόλουθη: Μετά την προσεκτική συλλογή και μεταφορά στο οινοποιείο , ακολουθεί αποραγγισμός και σπάσιμο των ραγών . Ο σταφυλοπολτός (χυμός και φλούδες) οδηγείται στις δεξαμενές ερυθρής οινοποίησης (οινοποιητές) όπου αρχίζει να ζυμώνει σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 25-30 οC. Παράλληλα με την αλκοολική ζύμωση  έχουμε και την σημαντική διαδικασία της εκχύλισης του χρώματος (ανθοκυάνες) και ταννινών που θα καθορίσουν το τελικο οργανοληπτικο προφιλ του οίνου. Σε αυτη την διαδικασία της εκχύλισης βασικο ρόλο παίζει η διαβροχή των στεμφύλων, δηλαδη η διαδικασια να ειναι σε επαφη με όλη την μαζα του μουστου οι φλοιοι που λόγω της παραγωγης CO2   (διοξείδιο του ανθρακα) ανεβαίνουν στην επιφανεια της δεξαμενης. Ο χρόνος της εκχυλισης ειναι σημαντικος μιας και καθορίζει και το τελικο χρώμα των οινων . Για ενα ροζε κρασι συνήθως διαρκει λίγες ώρες , για τα φρεσκα ερυθρα κρασια 2-4 μερες ενω για τα κρασια παλάιωσης η εκχύλιση μπορει να διαρκεσει 2πλασιο ή 3πλάσιο χρόνο.

Σε χρόνικη στιγμή  που επιλέγουμε αναλογα με το κρασι και την χρονια θα διαχωρίσουμε τον καθαρο γλευκος εν ζυμώσει που θα ολοκληρώσει την ζύμωση του σε μια άλλη δεξαμενή ή σε βαρέλια ενω το υπόλοιπο(γλευκος και φλοιοί) θα οδηγηθεί στο πιεστήριο για να παραλάβουμε με ελαφριά πίεση το υπόλοιπο γλευκος.

Μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης ακολουθεί συνήθως η μηλογαλακτική ζύμωση που βοηθά στην μείωση της οξύτητας και στο ραφινάρισμα της τελικής γεύσης ενός ερυθρού κρασιού ενω αναλόγως με τον τύπο του και την ποικιλία θα έχουμε μια περίοδο ωρίμανσης των ερυθρών οίνων σε δρύινα βαρέλια που μπορει να ειναι από 4-24 μήνες . Για κάποια κρασια μετά την εμφιάλωση τους θα αρχίσουν της διαδικασία παλαίωσης τους στην φιάλη που μπορει να διαρκέσει από 3 χρόνια και να διαρκεσει και πλέον της δεκαετίας.

Εκτίμηση Εσοδειών


Δελτίο τρύγου 2016
Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα καλή για την περιοχή. Οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν καλές χωρίς να υπάρχουν ακραία φαινόμενα. O ήπιος χειμώνας αλλά κυρίως το δροσερό φετινό καλοκαίρι οδήγησαν σε πλήρη ωρίμαση με υψηλές οξύτητες κατά τη διάρκεια του τρύγου. Μπορούμε να μιλάμε για μια από τις πλέον ποιοτικές χρονιές.

Δελτίο τρύγου 2015
Spoiler content

Δελτίο τρύγου 2014
Spoiler content