Μονοποικιλιακοί οίνοι Κτήματος Βουρβουκέλη.

5 μονοποικιλιακοί οίνοι, 5 μοναδικές ιστορίες

July 2nd, 2020 Ποικιλίες Οίνων

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας ιστορικός χώρος, τα Άβδηρα Ξάνθης, καθώς και ένας από τους βορειότερους αμπελώνες της Ελλάδας συναντούν την πλούσια και σπάνια πανίδα της περιοχής; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στις μοναδικές γεύσεις των πέντε μονοποικιλιακών οίνων του κτήματος Βουρβουκέλη. Πέντε οίνοι που αναβιώνουν γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών της ελληνικής γης, προσδίδοντας στις καθημερινές μας στιγμές μία αίσθηση από την αρχαία αίγλη του ξακουστού αυτού τόπου. Συνοδοιπόρος αυτών των γεύσεων; Οι πέντε εμπνευσμένες ετικέτες που φιγουράρουν στις φιάλες…

Δημιουργήθηκαν με μεράκι, φαντασία και σεβασμό στην άγρια πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Την ίδια στιγμή, οι περίτεχνες σκιές των χεριών υποδηλώνουν την αυθεντικότητα στη διαδικασία παραγωγής των οίνων, μιας και όλα στο οινοποιείο γίνονται με τα χέρια. Το ανθρώπινο στοιχείο δουλεύει σε συνεργασία με τη φύση και με αγάπη προς αυτήν, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα αξιολάτρευτα και εμβληματικά ζώα. Αυτό καθιστά το κάθε αμπελοτόπι του κτήματος Βουρβουκέλη μοναδικό. Έτσι και κάθε ξεχωριστή γουλιά από τους πέντε μονοποικιλιακούς οίνους του αμπελώνα δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα γευστικό ταξίδι απόλαυσης, μία μικρή οινική τελετουργία.

 


Μαυρούδι ράκης Βουρβουκέλη

 

Μαυρούδι

Η πορφυρή επιβλητικότητα του παλιού

Ως μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες σταφυλιού της χώρας, το ξηρό Μαυρούδι καταφέρνει και κλέβει τις γευστικές εντυπώσεις, χάρη στην πορφυρή του απόχρωση, τα αρώματα κόκκινων φρούτων και τον έντονο ταννικό του χαρακτήρα. Οίνος που συνδέεται ετυμολογικά με το σκούρο μαύρο χρώμα των σταφυλιών από τα οποία παράγεται.

Μαυρούδι Θράκης Βουρβουκέλη, ετικέτα.

Οίνος με δυνατή προσωπικότητα, όπως και το αγριογούρουνο (Sus scrofa) που δεσπόζει στην ετικέτα του, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο είδος της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας, συνδέοντας με τη σειρά του το σημερινό αμπελοτόπι της συγκεκριμένης ποικιλίας με το Χοιρόδασος που ήταν άλλοτε εκεί.

 


Λημνιό Βουρβουκέλη

 

Λημνιό

Η πιπεράτη γοητεία του αρχαίου

Η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία οίνου χρειάζεται έξι με οχτώ μήνες μέσα σε δρύινα βαρέλια για να ωριμάσει και να ενσωματώσει έντεχνα τα αρώματα από ρόδι, μαύρο κεράσι, πιπέρι, κάρι και μαύρη σοκολάτα. Με μεθυστικό ρουμπινί χρώμα και στιβαρή γεύση, το ένδοξο Λημνιό φέρει στην ετικέτα του έναν χαρακτήρα τόσο ατίθασο και ελεύθερο, όσο και ο ίδιος ο οίνος.

Λημνιό Βουρβουκέλη

Ο αίγαγρος ή κοινά αγριοκάτσικο (Capra aegagrus, Αιξ ο αίγαγρος) συνδέεται άμεσα με την ελληνική παράδοση και την πανίδα της χώρας. Έτσι, γίνεται σήμα κατατεθέν για μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιάλες του κτήματος Βουρβουκέλη.

 


Ασύρτικο Βουρβουκέλη

 

Ασύρτικο

Η χρυσαφί απαλότητα του νέου

Η λευκή και παγκόσμια πλέον αυτή ποικιλία αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του κτήματος Βουρβουκέλη. Με χρυσαφί απόχρωση, αίσθηση ώριμων εσπεριδοειδών στο στόμα και λεπτά αρώματα από λεμονόχορτο, κυδώνι και λευκά άνθη, το ξηρό Ασύρτικο φέρει τη φρεσκάδα, τη δροσιά και την… τσαχπινιά του καινούργιου!

Ασύρτικο Βουρβουκέλη / Assyrtiko Vourvoukeli, Thrace.

Μια τσαχπινιά που οπτικοποιείται και στη φιάλη με τη μορφή ενός ζωηρού και χαριτωμένου λαγού (Lepus europaeus), ο οποίος αποτελεί προστατευόμενο είδος της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας. Ο λόγος για τη συγκεκριμένη επιλογή; Στο αμπελοτόπι του Ασύρτικου κόβουν βόλτες καθημερινά τα συμπαθέστατα αυτά ζώα, κερδίζοντας επάξια τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ετικέτα.

 


Παμίδι Βουρβουκέλη

 

Παμίδι

Το άρωμα ομορφιάς του Βορρά

Το Παμίδι είναι μια αρχαία γηγενής ποικιλία της Θράκης. Με διακριτική ροζέ απόχρωση και φτιαγμένο από πυκνόραγα σταφύλια, αποτελεί μία από τις πιο αρωματικές ποικιλίες της ελληνικής Θρακικής γης.

Παμίδι Βουρβουκέλη

Αυτή η μοναδικότητα του συγκεκριμένου οίνου δεν θα μπορούσε να απεικονιστεί καλύτερα στην ετικέτα του από τη μορφή ενός κύκνου και πιο συγκεκριμένα του Βουβόκυκνου (Cygnus olor), ο οποίος αποτελεί προστατευόμενο είδος της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας. Εκεί κοντά στα αμπελοτόπια που καλλιεργείται το Παμίδι, εκατοντάδες πανέμορφοι κύκνοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προσδίδοντας μια ξεχωριστή κι ευαίσθητη νότα στο φυσικό περιβάλλον.

 


Μαλαγουζιά Βουρβουκέλη

 

Μαλαγουζιά

Η σπάνια φινέτσα του κοσμοπολίτικου

Η αναβίωση της κιτρινοπράσινης Μαλαγουζιάς τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ελλάδα έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, καθιστώντας την ως μία από τις πιο διάσημες και κοσμοπολίτικες ποικιλίες οίνου που μπορεί κάποιος να απολαύσει. Με αρώματα από λευκά άνθη, βότανα και εσπεριδοειδή, η Μαλαγουζιά του κτήματος Βουρβουκέλη αποτελεί έναν λεπτό συνδυασμό γεύσης και φινέτσας.

Μαλαγουζιά Βουρβουκέλη, ετικέτα.

Σε αυτό το σημείο, έρχεται η λίμνη Βιστωνίδα να παίξει το δικό της ρόλο, αφού στην ετικέτα της συγκεκριμένης φιάλης έχει κάνει κατάληψη ένα από τα σπανιότερα είδη πτηνών στον κόσμο, το Κεφαλούδι (Oxyura leucocephala), με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τα 13.000 άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, το συναντάμε μόνο στη λίμνη Βιστωνίδα.

No comments yet. You should be kind and add one!

Leave a Reply

Your email address will not be published.This is a required field!

<small>You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes:<br> <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>