Το Λημνιό είναι μια από τις αρχαιότερες καταγεγραμμένες ποικιλίες σταφυλιών στον κόσμο. Όμηρος, Αριστοφάνης και Πολυδεύκης αναφέρουν το σταφύλι αυτό στα έργα τους. Ένα από τα καμάρια του ελληνικού αμπελώνα, έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί ερυθρά ξηρά κρασιά, ενώ συμμετέχει σε blend με διεθνείς ποικιλίες.
Λημνιό – Ποικιλία και Κρασί
Πρόκειται για μια γηγενή ποικιλία η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη. Ως αμπέλι ωριμάζει αργά και παραγωγικά είναι μέτρια. Τα σταφύλια του παρουσιάζουν ρώγα με σκούρο κόκκινο χρώμα και πολλά κουκούτσια. Αν μπείτε στη διαδικασία να το δοκιμάσετε, θα το βρείτε σχετικά γευστικό, αλλά δεν συστήνεται ούτε προορίζεται για βρώση. Δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, με καθαρή γεύση, χρώμα μέτριου βάθους και μεταξένιες ταννίνες. Φέρει αρώματα από κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά. Ακόμη, συμμετέχει σε ροζέ κρασιά με συνοινοποίηση, κυρίως με την ποικιλία μοσχάτο. Ως μονοποικιλιακό μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μόλις παραχθεί, αλλά είναι επίσης ικανό για παλαίωση 5 με 7 χρόνια.
Ενδεικτικά, το μονοποικιλιακό «Λημνιό» του κτήματος Βουρβουκέλη, το οποίο ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 6 μήνες, είναι ένα στιβαρό και συνάμα ντελικάτο κρασί, στο οποίο αναδύονται αρώματα από κόκκινα φρούτα σε συνδυασμό με μαύρη σοκολάτα, βανίλια και πιπέρι.
Αλλά και το πολυβραβευμένο «Άβδηρος Ερυθρός», ένα χαρμάνι στο οποίο το Λημνιό συναντά το σπάνιο Παμίδι και το γαλλικό Syrah, είναι μια δυνατή επιλογή για εκείνους που προτιμούν κρασιά με γεμάτη γεύση και ιδιαίτερη προσωπικότητα.
Λημνιό – Ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο
Το Λημνιό, όπως υποδεικνύει το όνομά του, κατάγεται από το νησί της Λήμνου, όμως οι ντόπιοι εκεί το γνωρίζουν ως «καλαμπάκι».
Όντας η αρχαιότερη ποικιλία της Ελλάδας, ίσως και του κόσμου, αναφορές για αυτό θα συναντήσουμε ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ, καθώς ο Όμηρος στην Ιλιάδα γράφει πως οι Αχαιοί κατανάλωναν κρασί από τη Λήμνο όσο διαρκούσε η πολιορκία της Τροίας. Στο «Ονομαστικόν» του Πολυδεύκη μας συστήνεται με την ονομασία «Λημνία Σταφυλή» και στο έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, ο χορός τραγουδάει για τα «λημνώτικα αμπέλια» που γλυκωρίμασαν.
Αν και γηγενής ποικιλία του νησιού, αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό της οινικής παραγωγής της Λήμνου σήμερα. Στις αρχές του 20ου αιώνα εκτοπίστηκε από το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, το οποίο έφεραν στο νησί Λημνιοί ομογενείς από την Αίγυπτο. Στη Λήμνο, από την συγκεκριμένη ποικιλία παράγονται επίσης τσίπουρο και ούζο. Η μετάβασή του στη Β. Ελλάδα προέκυψε μέσα από τις εμπορικές συναλλαγές που είχε το νησί με τους μοναχούς στο Άγιον Όρος. Για το λόγο αυτό συναντάμε σημαντικά δείγματα της ποικιλίας στην Χαλκιδική, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και ιδιαίτερα στην Μαρώνεια.
Η παγκόσμια τάση του οίνου, η οποία ζητά σπάνιες και μοναδικές ποικιλίες, έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί σημαντικά η παραγωγή Λημνιού στην Ελλάδα.
Με τι να συνδυάσω το Λημνιό;
Το συγκεκριμένο κρασί ταιριάζει απόλυτα με μαλακά τυριά, ζυμαρικά ή πίτες με κρέας. Πένες με σάλτσα primavera ή ένα κοτόπουλο με χυλοπίτες στον φούρνο θα του πήγαιναν πολύ. Ακόμη, μια θρακιώτικη κιμαδόπιτα θα ήταν εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσει ένα ποτήρι λαμπερό κόκκινο Λημνιό.
Με ένα μακρύ παρελθόν και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, το Λημνιό κατέχει σίγουρα μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη και δεν μπορούμε παρά μόνο να χαιρόμαστε για την αναβίωσή του.
Επισκεφθείτε ακόμα:
Πώς 5 ζώα της λίμνης Βιστωνίδας έφτασαν στις ετικέτες ενός οινοποιείου
5 μονοποικιλιακοί οίνοι, 5 μοναδικές ιστορίες
Παμίδι: Αναβιώνοντας το θρακιώτικο ροζέ των διεθνών διαγωνισμών
No comments yet. You should be kind and add one!