Η Θράκη, ένας τόπος ευλογημένος, με βαριά ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια, οινοπαραγωγή και οινεμπόριο, να καταγράφεται ήδη από τον Όμηρο (με τον άκρατο οίνο) και τους φημισμένους Ισμαρικό και αργότερα Μαρώνειο οίνο. Η ευρύτερη περιοχή της Θράκης (ήταν η τελευταία περιοχή της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1920) αφέθηκε και έμεινε πίσω οινικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς, οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι, στηριζόμενοι στην ισλαμική θρησκεία απαγόρευαν την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία στους μουσουλμάνους (αποτελεί αμάρτημα). Στη μετέπειτα περίοδο έγιναν κάποια βήματα επαναφοράς της αμπελοκαλλιέργειας αλλά λόγω της φυλλοξήρας (ασθένεια της αμπέλου) οι κάτοικοι της περιοχής στράφηκαν προς την καπνοκαλλιέργεια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκινούν δειλά κάποια πρώτα βήματα.

Κάπως έτσι ξεκινάει και η ιστορία του Κτήματος Βουρβουκέλη, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο γιατρό Νίκο Βουρβουκέλη το 1999. Μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι, με το κρασί να είναι μέρος της οικογένειάς, καθώς οι παππούδες του στην Σμύρνη είχαν οινοποιείο. Το μικρόβιο αυτό, το μεράκι του και η γνώση του ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και συνυφασμένος με την ιστορία του τόπου του, διαβλέπει ότι μπορεί να επανέλθουν δυναμικά τα Άβδηρα στο οινικό προσκήνιο. Φυτεύει τον πρώτο αμπελώνα 20 στρεμμάτων (που πλέον έχει φτάσει τα 100 στρέμματα) ο οποίος καλλιεργείται με σεβασμο προς το περιβαλλον, στη περιοχή γύρω από το οινοποιείο. Οι πρώτες εμφιαλώσεις ξεκινούν το 2001, σε γειτονικά οινοποιεία του νομού Καβάλας, φέροντας την επωνυμία «Φύσις Αμπελόεσσα». Η ανέγερση και ολοκλήρωση του ιδιόκτητου, παραδοσιακού σε στυλ οινοποιείο, ήταν θέμα χρόνου με την ολοκλήρωσή του το 2005 να θέτει το υπόβαθρο να χειριστούν σαν ένας καλλιτέχνης την οίνο – ποίηση. Το κτήμα καθοδηγείται πλέον από τους δυο μεγαλύτερους γιούς της οικογένειας, Γιώργο και Οδυσσέα έχοντας ακολουθήσει ανάλογες σπουδές.

Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από το Νίκο και την Φλώρα Βουρβουκέλη το 1999, στην περιοχή των Αβδήρων στο νομό Ξάνθης όταν ο Νίκος, ο οποίος από μικρή ηλικία, μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι και το κρασί, είχε την επιθυμία να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί πέραν της επαγγελματικής του ασχολίας με την Ιατρική. Με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδήρων, φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα (πλέον 100) με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.

Παράλληλα με την δημιουργία όλου αυτού του εγχειρήματος τα δύο μεγαλύτερα παιδία της οικογενείας, ο Γιώργος και ο Οδυσσέας, ακολουθώντας σχετικές σπουδές πάνω στην οινολογία και την αμπελουργία ενεπλάκησαν και πλέον διευθύνουν το κτήμα. Ο μικρότερος αδελφός Αλέξιος προς το παρόν ακολουθεί τα βήματα και το δρόμο του πατέρα στην ιατρική. Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή παραμένει πάντα η μητέρα Φλώρα. Δυστυχώς, ο ιδρυτής του Κτήματος, Νίκος Βουρβουκέλης, έφυγε από κοντά μας τον Φεβρουάριο του 2014.