Η Θράκη, ένας τόπος ευλογημένος, με βαριά ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια, την οινοπαραγωγή και το οινεμπόριο, να καταγράφεται ήδη από τον Όμηρο (με τον άκρατο οίνο) και τους φημισμένους Ισμαρικό οίνο και αργότερα Μαρώνειο οίνο. Η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, καθώς ήταν η τελευταία περιοχή της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1920, έμεινε πίσω οινικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αυτό συνέβη γιατί οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι, στηριζόμενοι στην ισλαμική θρησκεία θεωρούσαν αμαρτήματα και απαγόρευαν την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Στη μετέπειτα περίοδο έγιναν κάποια βήματα επαναφοράς της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά λόγω της φυλλοξήρας, μιας ασθένειας της αμπέλου, οι κάτοικοι της περιοχής στράφηκαν στην καπνοκαλλιέργεια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκινούν δειλά κάποια πρώτα βήματα προς την αμπελοκαλλιέργεια.

Έτσι ξεκινάει και η ιστορία του Κτήματος Βουρβουκέλη, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο γιατρό Νίκο Βουρβουκέλη το 1999. Μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι, με το κρασί να είναι μέρος της οικογένειάς του, καθώς οι παππούδες του στην Σμύρνη είχαν οινοποιείο. Το μικρόβιο αυτό, το μεράκι του και η γνώση του ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και συνυφασμένος με την ιστορία του τόπου του, διαβλέπει ότι μπορεί να επανέλθουν δυναμικά τα Άβδηρα στο οινικό προσκήνιο. Φυτεύει τον πρώτο αμπελώνα 20 στρεμμάτων (που πλέον έχουν φτάσει τα 100) ο οποίος καλλιεργείται με σεβασμό προς το περιβάλλον, στην περιοχή γύρω από το οινοποιείο. Οι πρώτες εμφιαλώσεις ξεκινούν το 2001, σε γειτονικά οινοποιεία του νομού Καβάλας, με την επωνυμία “Φύσις Αμπελόεσσα”. Η ανέγερση του ιδιόκτητου, σε παραδοσιακό στυλ οινοποιείου ολοκληρώθηκε το 2005. Το κτήμα διευθύνουν, πλέον, οι δυο μεγαλύτεροι γιοι της οικογένειας, Γιώργος και Οδυσσέας, που έχουν ακολουθήσει σπουδές πάνω στον τομέα του κρασιού.

Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από το Νίκο και την Φλώρα Βουρβουκέλη το 1999, στην περιοχή των Αβδήρων, στο νομό Ξάνθης, όταν ο Νίκος, ο οποίος από μικρή ηλικία, μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι και το κρασί, είχε την επιθυμία να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί, πέραν της επαγγελματικής του ασχολίας με την Ιατρική. Με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδήρων, φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα (τα οποία πλέον έχουν φτάσει τα 100) με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.

Παράλληλα με την δημιουργία αυτού του εγχειρήματος, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος και ο Οδυσσέας, ακολουθώντας σχετικές σπουδές πάνω στην οινολογία και την αμπελουργία ενεπλάκησαν και πλέον διευθύνουν το κτήμα. Ο μικρότερος αδελφός Αλέξιος, ακολουθεί τα βήματα και το δρόμο του πατέρα του στην Ιατρική. Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή παραμένει πάντα η μητέρα, Φλώρα. Δυστυχώς, ο ιδρυτής του Κτήματος Νίκος Βουρβουκέλης έφυγε από κοντά μας τον Φεβρουάριο του 2014.