Η Θράκη, ένας τόπος ευλογημένος, με βαριά ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια, την οινοπαραγωγή και το οινεμπόριο, να καταγράφεται ήδη από τον Όμηρο (με τον άκρατο οίνο) και τους φημισμένους Ισμαρικό οίνο και αργότερα Μαρώνειο οίνο. Η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, καθώς ήταν η τελευταία περιοχή της Ελλάδας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1920, έμεινε πίσω οινικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αυτό συνέβη γιατί οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι, στηριζόμενοι στην ισλαμική θρησκεία θεωρούσαν αμαρτήματα και απαγόρευαν την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Στη μετέπειτα περίοδο έγιναν κάποια βήματα επαναφοράς της αμπελοκαλλιέργειας, αλλά λόγω της φυλλοξήρας, μιας ασθένειας της αμπέλου, οι κάτοικοι της περιοχής στράφηκαν στην καπνοκαλλιέργεια. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκινούν δειλά κάποια πρώτα βήματα προς την αμπελοκαλλιέργεια.
Έτσι ξεκινάει και η ιστορία του Κτήματος Βουρβουκέλη, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο γιατρό Νίκο Βουρβουκέλη το 1999. Μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι, με το κρασί να είναι μέρος της οικογένειάς του, καθώς οι παππούδες του στην Σμύρνη είχαν οινοποιείο. Το μικρόβιο αυτό, το μεράκι του και η γνώση του ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και συνυφασμένος με την ιστορία του τόπου του, διαβλέπει ότι μπορεί να επανέλθουν δυναμικά τα Άβδηρα στο οινικό προσκήνιο. Φυτεύει τον πρώτο αμπελώνα 20 στρεμμάτων (που πλέον έχουν φτάσει τα 100) ο οποίος καλλιεργείται με σεβασμό προς το περιβάλλον, στην περιοχή γύρω από το οινοποιείο. Οι πρώτες εμφιαλώσεις ξεκινούν το 2001, σε γειτονικά οινοποιεία του νομού Καβάλας, με την επωνυμία “Φύσις Αμπελόεσσα”. Η ανέγερση του ιδιόκτητου, σε παραδοσιακό στυλ οινοποιείου ολοκληρώθηκε το 2005. Το κτήμα διευθύνουν, πλέον, οι δυο μεγαλύτεροι γιοι της οικογένειας, Γιώργος και Οδυσσέας, που έχουν ακολουθήσει σπουδές πάνω στον τομέα του κρασιού.